piatok 31. januára 2014

Nadpráca a čakanie v čierno-bielom


Po tieto dni pracujem nadčas.
Po tieto dni pracujem viac ako inokedy.
Po tieto dni robím niečo, čo by som nemusela a čo pre našu prácu nie je až tak potrebné.
Oberám sa o čas víkendový.
Oberám sa o čas domácich prác.



Ten čas trávim mimo našich prevádzok a bez akéhokoľvek kontaktu s kolegami, bez kontroly podriadených. Ospravedlňujem si to tým, že polovica týchto štyroch dní je víkend a ide vlastne len o dva pracovné dni.

Venujem ho Bratislave.

Stojíme aj s mojimi kolegami ako hostesky za plastovým pultíkom s grafikou bratislavského hradu podsvieteným červeným halogénom a na sakách máme pripnuté odznaky Mesta Bratislavy. Sme súčasťou prezentačného stánku Bratislavského kraja, ponúkame espresso s bratislavským rožkom a derieme jazyk, aby sme návštevníkom ITF Slovakiatour vysvetlili, čo Bratislava ponúka. Za mnou demoverzia Kaviarne F.X.Messerschmidta, vedľa mňa pultík podsvietený na zeleno s logom Bratislavy, usmiate a milé pracovníčky informačnej kancelárie a Mária-Terézia v dobovom kostýme, predo mnou pantomíma par-excellence v podaní majstra Juraja Benčíka. Na pódiu hrá rozkošné trio z Hot Serenaders a predstavuje spolu s mímom Bratislavu ako mesto kultúry, mesto malokarpatskej vínnej oblasti predstavujú vinárstva a ich program, korunovačné mesto propaguje tím okolo Márie-Terézie a tá sa s úsmevom fotí s každým záujemcom do aleluja, deti odchádzajú s kráľovskými papierovými korunami. Naša skupina má úlohu objasniť myšlienku Bratislavy - Mesta F.X.Messerschmidta.  Okolo stánku behá celý deň bežec. Sympatický bežec. Veď v Bratislave sa dnes vo veľkom behá a bežecké maratóny sú hitom.

Improvizovaná šatňa Juraja Benčíka - majstra pantomímy. Pracovali sme s ním vo Viedni a teraz v Bratislave. Človek, ktorý ak niečo robí, robí poriadne. Takto pracujú ľudia, ktorí to, čo robia, milujú. Neviem, aká bola časová dohoda s mestom, ale pán Benčík býva v expozícii prvý, prvý je pripravený, hrá svoju rolu bez prestávky a každého diváka považuje za pána diváka. Je neuveriteľne pracovitý a poriadkumilovný, páči sa mi o to viac, že používa značku MAC. 



Juraj Benčík pozná príbeh F.X. Messerschmidta do detailu, má v hlave vymyslené divadelné predstavenie venované tomuto velikánovi, ktorý tvoril v Bratislave a verím, že keď sa Bratislava zobudí, nájde zdroje a podporí jeho projekt. Nášmu tímu je cťou, že sme sa stretli pri tejto spolupráci.

Paper Moon Trio
Prvý krát som ich videla na vianočnom vystúpení Hot Serenaders v decembri 2013. Až na tomto vystúpení koncom decembra vo mne cinkol zvonček a pocítila som v kostiach Vianoce. Budúci rok kupujem lístky ja, Janka!
Dievčatá boli ako stvorené pre expozíciu Bratislavy. Elegancia a sviežosť v jednom. 

Áno, drali sme si jazyky. Vypočuli sme si všeličo. Ja som ruka ľavá. Pravá ruka v našej spoločnosti je Janka M. Janke tento elegantný dôchodca vyveštil z ruky, že bude mať dve deti.  Celkovo sme poučili o histórii Messerschmidta veľa dôchodcov. Janka si musela zatancovať, nechať si vyveštiť, musela sa fotiť ... veď názov blogu je nadpráca.

Všetci tam po tieto dni pracujú nadčas.
Všetci pracujú viac ako inokedy.
Všetci robia to, čo by nemuseli a prežili by.
Všetci, čo sú tam, prídu o čas víkendový.
Už som sa zoznámila - podaktorí majú viac detí a plácu menšiu ako ja.

Viac ani nepípnem. Lebo všetci tam robia nadprácu. Nadprácu a s dosť veľkým presvedčením a nadšením. Nemuseli by. S cudzích ľudí sa na štyri dni stal prepojený živý organizmus s jediným cieľom - robiť dobré meno nášmu mestu. Zodpovedne prehlasujem, že informačný stánok Bratislavy tiká ako švajčiarske hodinky. Podnikatelia spojení s úradníkmi v kompatibilnom tíme. Bratislava je na dobrej ceste.

Predpokladám, že i ostatné kraje a oblasti Slovenska sú na tom rovnako. Tá výstava je skvelá. Slovensko je nádherná krajina, kraje a mestá tu prezentujú to najlepšie, čo vedia ponúknuť. Výstavu v plnej miere odporúčam.

...

Už od stredajšieho neskorého večera, keď sa finišovalo s prípravami expozícii nás organizátori upozorňovali na dodržiavanie dress-code počas prvého dňa v očakávaní vládnych návštev ako bolo bývavalo zvykom.

Všetci sme odetí v čierno-bielom odeve bez farebných ozdôb už tretí deň.
Lenže tento rok po prvý krát po 20-tich rokoch najväčší a jubilejný veľtrh cestovného ruchu nenavštívil prezident.
Po prvý krát v histórii ITF Slovakiatour táto výstava plná ľudí z rôznych kútov Slovenska nezaujala ani delegáciu vlády našej krajiny.

:(.

(Dress code dodržím pre istotu ešte v sobotu. Je očakávaná najvyššia návštevnosť neodbornej verejnosti - najlepší deň návštevy z hľadiska kampane. Odborná verejnosť je však z tohto prístupu našich predstaviteľov zaskočená a sklamaná.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára