utorok 7. januára 2014

Maman parisienne a pekingské mrakodrapy?

PEKING, január 2014

Tentokrát sme bývali v štvrti Guomao. Keď taxikár nerozumel názov hotela alebo ho nepoznal, stačilo povedať Guomao. Štvrť mrakodrapov a architektonických úkazov. Presklený hotel s výhľadom na okolité mrakodrapy, vaňa vsadená pri okne s výhľadom na celé mesto, automatické žalúzie s gombíkom pri posteli pre takých ako ja, ktorým stačí pokochať sa takým výhľadom na chvíľu, ale necítia sa tak úplne bezpečne. Pohodlný hotel so spa, raňajkovým a obedňajším bufetom. Banka na 18-tom poschodí, potraviny na -1, anglická čajovňa na 1, na prízemí Havana klub so živým latino performance. Kým si to všetko užijete, ani nezistíte, aký je ozajstný Peking a ľudia v ňom.

Pohľad priamo do CCTV Tower a na China World Tower


CCTV Tower je mrakodrap v Pekingu, hlavná budova hlavnej čínskej televízie. Vyzerá, akoby v noci pracovali ako včeličky. Svieti celú noc. Má 54 poschodí, začali ju stavať v roku 2004 a budova bola dokončená už v roku 2008. Napriek tomu, aká je obrovská, z najnovšieho a najvyššieho čínskeho mrakodrapu - z China World Center Tower III. ju máte ako na dlani.

TOWER III. má 74 poschodí, sú v nej kancelárie a na najvyššom poschodí je kaviareň s výhľadom na celý Peking. Odporúčam nešetriť a namiesto tradičného espressa objednať Afternoon tea - čaj o 5-tej so servisom v striebre presne podľa anglickej tradície.

V tej výške a s nadhľadom sa zorientujete  rýchlo a budete vedieť, ktorým smerom sa vydať kúsok k poslednému architektonickému počinu v Pekingu - k futuristickému projektu Zahy Hadid, ktorý bol slávnostne otvorený už v roku 2012 (vlastne nie posledný, do najnovšieho ma už Dodo neprehovoril). Tentokrát sme nebývali ďaleko, tak sme sa rozhodli v nedeľu ísť na kávu práve tam. Vidieť tento komplex v takom stave bolo asi najväčším prekvapením Pekingu. Pri príchode som vystúpila po nedokončených schodoch na vonkajšiu fasádu, spodné priestory prevádzok nie že neboli dokončené, no dvere boli zablokované len lepiacou páskou. Nádherné budovy sú ľudoprázdne, materiály - obklady sa už teraz odlupujú, steny sú zatečené, zábradlia miestami zhrdzavené. Priestory vo vnútri sú voľne dostupné, prázdne, vysvietené. V komplexe 5-tich obrovských budov sa trápia mladí hipsteri v jedinej malej kaviarničke s výbornou kávou a wifi. Tento komplex sa pomaly rozpadáva ešte skôr, ako sa doň niekto nasťahoval. Smutný, presmutný pohľad. Pre tých, čo ma poznajú dlhšie, pešo sme prebehli na Ya-ba-lu za 4 minúty, takže tí vedia, že futuristický Galaxy-Soho nie je ďaleko.


Galaxy SOHO bolo z nejakých nevysvetliteľných príčin sfušované, pritom investor postavil viacero komplexov. Nájmy postupne klesali a klesajú, napriek tomu je úplne prázdne. 


Nie Dodko. Bolo to pohodlné. Všetko sme akosi veľmi dobre stíhali. Neboli sme hladní, ako stále predtým. V Guomao nechrchlú. Nepľujú. Nekričia. No nabudúce by som sa chcela vrátiť späť na zem. Bližšie k hutongom. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára